SWAMP MUSIC PLAYERS – 555 TIKI MOTEL (EP)

Het in 2010 in Canada opgerichte muziekcollectief ‘Swamp Music Players’ uit Victoria, British Columbia begon aan hun samenwerking uit liefde en passie voor Swamp Rock, Swamp Blues en Americana. Ze spelen vooral retromuziek op 21e eeuwse futuristische wijze. De uit Amerika en Canada afkomstige bandleden hebben namen als Don Danger Jon, Damn Lieutenant Evert, Grand Moff Goeff Mason en Romantic Ronan, uiteraard allemaal pseudoniemen.

Begin 2013 debuteerden de ‘Swamp Music Players’ op plaat met hun eerste titelloze album dat wij toen ook voor ‘Rootstime’ mochten recenseren. Hun doelstellingen zijn simpel: ze willen aandacht voor de ‘swamp pop sound’ uit vroegere jaren. Hun manier van spelen heeft ook veel weg van een jam sessie: het is een benadering die weinig arrangementen en technische hulpmiddelen gebruikt met muziek die rechttoe-rechtaan gemaakt wordt.

In 2015 verscheen een ep-tje “Cosmic Top Secret” en ook een tweede album “Timeless Cool” en in de herfst van 2016 kwam de band met nog een ep “Danielle”, opgedragen aan hun ‘Swamp Girl’ en levende vrouwelijke mascotte Danielle Leigh Rashall.

Ze haalden drie jaar geleden de uit Lexington, Virginia afkomstige Americana-, folk- en blueszanger en songschrijver Joseph Gearheart bij hun groep om voor het betere vocale werk te zorgen bij hun nummers, zoals nu te horen is op de nieuwste plaat van ‘Swamp Music Players’ die “555 Tiki Motel” heet. Dat werd een vijf tracks tellende EP waarvoor de inspiratie voor de nummers gevonden werd bij het concept ‘Tiki Motel’, een twee verdiepingen tellend motel in Huntington Park, Los Angeles County, Californië met kamers met kleurentelevisie, telefoon, keuken en gratis pornofilms en met veel parkeerruimte voor trucks. Dat ‘Tiki Motel’ werd wereldberoemd als toplocatie in de science-fiction filmklassieker ‘The Terminator’ met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol.

Joseph Gearheart neemt de zangpartij voor zijn rekening bij de nummers “Vacancy” en “Truck Parking”. Het als een jazzy jamsessie klinkende “Tiki Lounge” heeft geen gastzanger en is net als het vierde nummer “Smoking Rooms Available” voornamelijk een instrumentale track. Voor de laatste song “No Vacancy” van de EP “555 Tiki Motel” is er een ‘special guest’-zangeres in de vorm van Jaclyn Hull die deel uitmaakt van het rootsrock- en soulgrass spelende muziekcollectief ‘The Electric Timber Co.’ die ook uit Victoria, British Columbia komt.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website